Tetik Parmak Nedir?
El parmaklarında takılmaya neden olan ağrılı bir hastalıktır. genellikle 45 yaş üzerinde ortaya çıkar. Sıklıkla orta ve yüzük parmakta görülür. Parmağı hareket ettiren tendonlar parmak içinde tünellere girerler, tendonda meydana gelen şişlikler tendonun bu tünel girişinde takılmasına neden olabilir. Hastalar parmağı kapalı bir şekilde uyanır ve parmağını açmakta çok zorlanır. Parmak kapatıldığında takılır ve kapalı kalır, açılmaya çalışıldığında ani olarak ve ağrılı bir şekilde düzleşir. Bu takılıp açılma hareketi tetik hareketine benzetildiği için bu hastalığa “Tetik Parmak” ismi verilmiştir.
Bebeklerde ise takılma sıklıkla başparmakta olur. Doğumsal bir olay değildir, çoğunlukla ilk iki yaş içinde meydana gelir. %25 hastada iki taraflı görülebilir.
.
Tetik Parmak Tedavisi
Başlangıç tedavisi istirahat ateli ve ilaç ile yapılır, geçmez ise tendon ile tünel arasına steroid enjeksiyonu yapılabilir. Tüm konservatif tedavi yöntemleri ile geçmeyen takılmalarda cerrahi olarak tendon üzerindeki pulley denilen tünelin gevşetilmesi ile kalıcı olarak tedavi edilir. Bu işlem kapalı veya açık cerrahi olarak yapılabilir. İşlem sırasında parmağın duyusunu sağlayan sinirleri korumak gerekir.
Tetik parmak neden olur?
Genellikle, tekrarlanan bir hareketten ya da parmakların düzenli olarak zorlayıcı kullanımından kaynaklanır.
belirtileri nelerdir?
- Sabahları uyanıldığında parmakların sert olması
- Parmakları hareketi esnasında “tık” diye bir atma sesi hissedilmesi
- Parmağın düz veya da ortaya bükülmüş bir şekilde kitlenmesi, hareket ettirmenin zorlaşması
- Etkilenen parmağın olduğu kısımda yumru (nodül) hissi
kimlerde daha çok görülür?
Tetik parmağının kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Çiftçiler, sanayi çalışanları, müzisyenler gibi parmak ve başparmak hareketlerini tekrarlayan meslek gruplarında çalışan kimseler arasında daha yaygındır.
nasıl teşhis edilir?
Tanı hasta öyküsü ve fiziki muayene ile koyulur.
Ameliyatsız tetik parmak tedavisi nasıl uygulanır?
Ameliyatsız yöntem hafif bulgular gösteren tetik parmağa sahip kişiler için kullanılır. Atel kullanımı ya da ilaç tedavisi hastalara fayda sağlayabilir.
ameliyatları nelerdir
Tetik parmağın açık cerrahi ile tedavisinde avuç içinde küçük bir kesi oluşturulur. Sonrasında tendonun hareket edebilmesi için daha fazla yer bırakılarak tendon kılıfı kesilir. Cerrahi olarak kesinin yapılmadığı keskin iğne ucu ile yapılan ameliyatlarda bulunmakla beraber genel olarak tercih edilen yöntemler değillerdir.
ameliyatı öncesinde nelere dikkat edilmeli?
Ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaçların düzenlenmesi ve ameliyat sonrası yara iyileşmesini geciktirebilecek faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir.
ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle ameliyat sonrası yara bakımının hekimin önerileri doğrulltusunda yapılması gerekmektedir. Genellikle 2 hafta sonra dikişler alınmaktadır. Ameliyat sonrası aşırı zorlamalardan kaçınarak hareketlere başlanmalıdır. Ameliyat sonrası şişlikler ve ağrı azalarak ortadan kaybolacaktır. Hastaların hemen akabinde günlük hayatlarına devam edebilmektedirler.
egzersizleri nelerdir?
Hastalığın şiddetine göre egzersiz seçenekleri değişebileceğinden hekiminizin önerdiği egzersizlerin uygulanmasında fayda vardır.
hastalığından korunma yolları nelerdir?
Parmakların aşırı olarak aynı pozisyonda kullanımından kaçınmak ve parmakları gün içerisinde dinlendirmek hastalığın oluşumunu ciddi oranda azaltacaktır.