Ganglion Kisti Nedir?
Bir eklemin üzerinde görülen, eklemle bağlantılı olan, içi şeffaf ve jel kıvamında sıvı ile dolu şişlikler olarak tanımlanabilir. Sıklıkla el bileğinde görülür ancak bütün eklemlerde ganglion kisti gelişebilir. Fizik muayene ile el bileği çevresinde değişen ebatlarda hafif sert şişlik saptanabilir.
Ganglion Kisti Belirtiler
- Eklem üzerinde veya çevresinde şişlik
- Kist çevresinde ağrı
- Damar veya sinire yakın şişliklerde sıkışmaya bağlı uyuşukluk ve karıncalanma
Ganglion Kisti Tanı
- Tanı için fizik muayene esastır.
- Şişliğin ayırıcı tanısı için ultrasound veya magnetik rezonans görüntüleme gerekli olabilir.
Tedavisi
Kistlerin büyük bölümü el bilek ateli veya elastik bandaj kullanılması ile kendiliğinden geriler. Kendiliğinden gerilemeyen veya uzun süredir bulunan kistlere ilk önce uygulanacak tedavi kist içine bir iğne ile girip kist içeriğini aspire etmektir. Kist aspire edildikten sonra kist içine steroid enjeksiyonuda yapılabilir. Aspirasyon sonrası elastik bandaj veya el bilek ateli kullanılması uygun olacaktır. Aspirasyondan sonra tekrarlayan kistler cerrahi olarak çıkarılabilir.
Tedaviden sonra dikkat edilecek hususlar ve bilinmesi gerekenler: Bu kistler kötü huylu tümörler değildir. Tedavilerden sonra %40 oranında tekrarlama ihtimali vardır. Kiste müdahale edildikten sonra o eklemi zorlayıcı işlerden uzak durulması gerekir.
neden oluşur?
Ganglion kistlerinin neden oluştuğuna dair tam bir açıklama henüz bulunmamıştır.
Kimler ganglion kisti oluşturma riski altındadır?
20-40 yaş arası kadınlar, el bilek hareketini sıklıkla tekrarlayan meslek grupları ve tendon yaralanması geçirenler risk altındadır.
Tedaviden önce evde neler yapılabilir?
Evde uygulanması önerilebilecek tek uygulama ağrı oluşması durumunda ağrı kesiciler kullanılması sonrasında ise bir hekim görüşü alınmasıdır.