Dadı Dirseği Neden Olur?
Dadı dirseği, çocukluk çağına özgü dirsekte görülen bir çıkık şeklidir. Genellikle dirsek tam ekstansiyonda (açık pozisyonda) kolun çekilmesi ile ortaya çıkar.
Dadı Dirseğinin Belirtileri Nelerdir?
Oluşan çıkık çok ağrılıdır, hastalar genellikle dirsek eklemini hareketsiz, elin sırtı yüze dönük olarak tutmaya çalışırlar. Özellikle el ayasının yüze doğru döndürülmesi ağrıyı belirgin olarak arttırır. Dirsek ekleminde şişlik ve hassasiyet mevcuttur.
Dadı Dirseği Tedavisi Nasıl Olur?
Tanının konmasının ardından hekim çıkığı özel bir manevra ile yerine yerleştirir. Bunun için anestezi uygulanmasına gerek yoktur. Radius başı yerine oturunca çocuk rahatlar ve kısa bir süre içinde tekrar dirseğini eskisi gibi kullanmaya başlar.
Sıklıkla 5 yaş altındaki çocuklarda görülmektedir. Küçük çocuklarda daha sık görülmesinin sebebi, kemikleri yerinde tutan bağ yapılarının gelişmemiş olmasıdır ve bu yapıların gelişmesi ile de sıklık azalır. Ebeveynler genellikle hekimlere ‘çocuğum kolunu oynatamıyor’ şikâyeti ile başvurmaktadır. Bakıcı dirseği olarak da adlandırılan dadı dirseği ön kol çıkığına verilen isimdir. Dirsek eklemini oluşturan ön koldaki Radius kemiğinin kendini bağlayan bağdan sıyrılması durumudur.
Ön kolun çekilmesi veya asılması ile kuvvet uygulanması sonucu oluşur. Çocuğun el bileğinden tutularak yukarı çekilmesi, el bileğinden asılma, kaldırma veya döndürme sonucu meydana gelebilir. Böyle bir durumda çocuk tüm kolunu oynatamaz ve huzursuzluk görülebilir. Çocuğun kolundan çekmenin hemen ardından çocuk ağlamaya başlar. Bazen hafif şişlikler görülebilir. Çocuk açma kapama hareketi yapabilir. Ancak elini dışarı döndüremez ağrı hisseder.
Tedavisi hekiminiz yapacağı manevralarla (kapalı redüksiyon) radius kemiğinin baş kısmının yerine getirilmesidir. Dadı dirseği ilk defa olmuşsa alçı ya da atel kullanmaya gerek kalmaz. Yapılan tedavinin ardından 5-10 dakika sonra çocuk elini kolunu rahatça oynatmaya başlar. Küçük çocuklarda tekrarlayabilir. Bu yüzden ailelerin bu konuda mutlaka bilgi edinmeleri, çocuklarını dirseklerinden çekmemeleri gerektiğini öğrenmeleri gerekir.